Kom igång med dina digitala läromedel!

• Denna guide är till för dig som är lärare. När du har gått igenom de tre punkterna här nedan är du och dina elever redo att börja arbeta.

Följande guide gäller för dig som loggar in direkt hos Natur & Kultur*:

1. Logga in och ge dig själv licenser
    2. Registrera elever/användare
    3. Skapa en kurs – för att koppla ihop dig med eleverna och tilldela dem licens

1. Logga in och ge dig själv licenser

Du som redan har ett konto loggar in med dina befintliga uppgifter på vår hemsida.

När du har loggat in ser du direkt om dina läromedelslicenser fortfarande är aktiva – då finns läromedlen tillgängliga som ikoner på din hemskärm under rubriken Min hemskärm.

Om de inte finns tillgängliga längre, licenstiden har gått ut och de behöver förnyas, eller om du ska ha andra läromedel, så trycker du på Lägg till produkt till höger på skärmen och kan lägga till en ny licens i de ämnen som skolan har köpt in. Hittar du inga licenser som du kan lägga till behöver skolan förmodligen köpa nya licenser.

Du som är NY användare får ett mejl med uppgifter om inloggning när du registrerats på skolan (registrering kan göras av t.ex. skolans administratör, din kollega eller vår kundsupport – här kan du läsa mer om hur man skapar ett konto och loggar in). Titta gärna i skräppostmappen eller kontakta vår kundsupport om du inte har fått ditt mejl. Via länken i mejlet kommer du till en guide där du bland annat får hjälp att välja lösenord och aktivera en egen licens i de läromedel som din skola har köpt in.

Läs mer om hur licenser som köpts via nok.se eller återförsäljare läggs till på skolan.

2. Registrera elever/användare

Innan du kan börja ge läromedel till dina elever måste skolans alla elever som ska ha tillgång digitala läromedel registreras i klasser/mentorsgrupper på administrationssidan (fliken Elever), som du hittar under ditt namn på Hemskärmen (tryck på Administration).

Eleverna får ett mejl med uppgifter om inloggning när du registrerat dem (om de är nya användare). Du kan lägga till flera elever samtidigt genom att kopiera in deras e-postadresser i en kolumn. Läs mer om hur du registrerar elever/användare och klasser här.

3. Skapa en kurs – för att koppla ihop dig med dina elever/användare och tilldela dem licens

Nu kan du gå vidare och koppla ihop dig som lärare med dina elever samt dela ut licenser till dem.

Det gör du genom att skapa kurser i ett eller flera läromedel för dina undervisningsgrupper/klasser.

Skapa en kurs genom att trycka på Skapa kurs på din hemskärm under läromedlet ni kommer att använda, och följ de tre enkla stegen som kommer upp. När detta är gjort tilldelar du eleverna licenserna via Hantera licenser (har du lagt till kostnadsfritt extramaterial som läromedel till din kurs tilldelas det automatiskt till alla i kursen). Läs mer här om hur du administrerar och tilldelar licenser.

Du kan koppla en eller flera klasser till en kurs, eller välja ut en egen undervisningsgrupp av enskilda elever från olika klasser (till exempel till en språkgrupp). Du kan lägga till flera läromedel och ämnen i samma kurs (om din skola har köpt in licenser till mer än ett läromedel), dock kan du inte blanda Digilär och Digital med övriga läromedelstyper som t.ex. NOKflex, digitalbok eller extramaterial i samma kurs.

När det gäller kurser för Digilär- och Digitalprodukter kan du arbeta flexibelt med ditt läromedel och, om du vill, styra hur innehållet visas för dina elever. Du kan i kursen bygga upp en egen planering och dela ut precis det läromedelsinnehåll som du själv väljer ut till eleverna, varvat till exempel med eget material. Om du inte själv vill skapa ett eget upplägg, kan du alltid arbeta utifrån läromedlets struktur – då går du och eleverna helt enkelt direkt in till det aktuella läromedlet, som alltid läggs till automatiskt i kursens översikt. Du har också möjlighet att följa upp, kommentera och bedöma elevernas arbete.

Läs mer om hur du administrerar kurser här.

Nu kan undervisningen börja!

*Om din skola använder en integration med Skolon, Skolfederation, itslearning eller Canvas för inloggning skapas användarkonton från integrationen. Om ni använder Skolon, itslearning eller Canvas sköts även licenstilldelningen via integrationen, alltså inte via Natur & Kulturs Administration. Kontakta i så fall din skolas IT-ansvarig/Skolon-administratör för mer information om hur användarhantering och licenstilldelning fungerar i din skola.