Kom igång med dina digitala läromedel!

• Denna guide är till för dig som är lärare. När du har gått igenom de fyra punkterna här nedan är du och dina elever redo att börja arbeta.

Om din skola är kopplad till Skolon gå till artikeln: Kom igång med dina digitala läromedel – Skolon

_______________

Om din skola använder en integration med Skolfederation, itslearning eller Canvas för inloggning skapas användarkonton från integrationen. Kontakta din skolas IT/IKT-ansvarig för mer information om hur användarhantering fungerar i din skola, eller hör av dig till vår kundsupport så hjälper vi dig.
    _______________

Film: Kom igång med dina digitala läromedel:

Guide för dig som loggar in direkt hos Natur & Kultur:

1. Logga in
    2. Ge dig själv licenser
    3. Registrera elever/användare
    4. Skapa en kurs – för att koppla ihop dig med eleverna och tilldela dem licens

1. Logga in

A. Du som är NY användare behöver först registreras som lärare på skolan hos Natur & Kultur.

• Registrering kan göras av skolans administratör eller en lärarkollega som redan har ett lärarkonto, eller med hjälp av vår kundsupport – här kan du läsa mer om hur du skapar ett konto och loggar in samt hur du kan bli ansluten till en skola.
    • När du registrerats på skolan får du ett mejl med uppgifter om inloggning.
    • Titta gärna i skräppostmappen eller kontakta vår kundsupport om du inte har fått ditt mejl efter att du blivit registrerad.
    • Via länken i mejlet kommer du till en guide där du bland annat får hjälp att välja lösenord och aktivera en egen licens i de läromedel som din skola har köpt in.

B. Du som redan har ett konto loggar in med dina befintliga uppgifter. Du kan logga in med användarnamn och lösenord eller till exempel med Google eller Microsoft 365.

2. Ge dig själv licenser

När du har loggat in ser du direkt om dina tidigare läromedelslicenser är aktiva – då finns läromedlen tillgängliga som ikoner på din startsida i NOKportalen. Har du nytt konto har du oftast inte några licenser utan behöver lägga till dem på kontot.

Om licenser inte finns tillgängliga på din startsida trycker du på Lägg till produkt till höger på skärmen och väljer Produkter eller extramaterial. Du kan då söka fram produkten du ska ha och lägga till den på ditt konto förutsatt att någon på skolan har köpt in och lagt till licenser på skolan.

Hittar du inga licenser du kan lägga till?

3. Registrera elever/användare

Innan du kan börja ge läromedel till dina elever måste skolans alla elever som ska ha tillgång till digitala läromedel registreras i klasser/mentorsgrupper på sidan Administration som du hittar under ditt namn på din startsida när du har loggat in.

Eleverna får ett mejl med uppgifter om inloggning när du registrerat dem (om de är nya användare). Du kan lägga till flera elever samtidigt genom att kopiera in deras e-postadresser. Läs mer om hur du registrerar elever/användare och klasser här.

4. Skapa en kurs – för att koppla ihop dig med eleverna och tilldela dem licens

Efter att du registrerat dina elever kan du gå vidare och koppla ihop dig med dina elever samt dela ut licenser till dem. Det gör du genom att skapa kurser och tilldela licenser i ett eller flera läromedel, för dina undervisningsgrupper/klasser.

STEG 1: Skapa en kurs genom att trycka på Skapa kurs på din startsida under läromedlet ni kommer att använda, och följ de tre enkla stegen som kommer upp.

• Du kan koppla en eller flera klasser till en kurs.
    • Du kan välja ut en egen undervisningsgrupp av enskilda elever från olika klasser, till exempel till en språkgrupp.
    • Du kan lägga till ett eller flera läromedel och ämnen i samma kurs (om din skola har köpt in licenser till mer än ett läromedel).

Här hittar du mer information om hur du administrerar kurser.

STEG 2: Tilldela eleverna licenserna direkt i Hantera licenser som du kommer till via kursen (har du lagt till kostnadsfritt extramaterial som innehåll till din kurs tilldelas det automatiskt till alla i kursen).

Här hittar du mer information om hur du administrerar och tilldelar licenser.

Mer om kurser för Digilär och Digital

När det gäller kurser för Digilär- och Digitalprodukter kan du arbeta flexibelt med ditt läromedel och, om du vill, styra hur innehållet visas för dina elever. Du kan i kursen bygga upp en egen planering och dela ut precis det läromedelsinnehåll som du själv väljer ut till eleverna, varvat till exempel med eget material.  Du har också möjlighet att följa upp, kommentera och bedöma elevernas arbete.

Filmtips!

Se gärna en filmad genomgång: Kom igång med digitala läromedel

Du hittar fler filmer och manualer på vårt Supportcenter.

Nu kan undervisningen börja!