Hemskärmen

• Hemskärmen är sidan du kommer till när du loggat in på nok.se. Vi uppdaterade hemskärmen i slutet av juni (2022) så läs gärna här mer om vad som är ändrat jämfört med tidigare.

På hemskärmen hittar du dina kurser (som lärare kan skapa) och produkter. Hemskärmen har lite olika funktioner beroende på om du är lärare, elev eller privatperson. Här nedan ser du hur det ser ut för lärare och elev och vilka funktioner du hittar på Hemskärmen. Ett privatkonto liknar elevkonto men har inte kurser eller skola.

Lärare

Här nedan ser du en kort genomgång av funktionerna på hemskärmen. Mer detaljerad information och instruktioner om hur du kommer igång hittar du i supportartikeln Kom igång med dina digitala läromedel.

1) Under ditt namn hittar du namnet på skolan du är ansluten till och som är aktiv, och en länk till Administration, sidan där du hanterar bland annat användarkonton, klasser och produkter/licenser. Om du är ansluten till flera skolor kan du från pilen vid skolan välja vilken skola som ska vara aktiv just nu. Här finns också möjlighet att ansluta sig till en ny skola om du fått en åtkomstkod

2) Om du trycker på cirkeln med dina initialer högst upp till höger i menyn kommer du till Mitt konto-menyn där du hittar Inställningar och Arkiv. Här hittar du också länken till Administration och kan byta aktiv skola och använda åtkomstkod för att ansluta dig till ny skola.

Trycker du på Hjälp-knappen uppe i menyn öppnas en supportruta där du kan hitta svar på frågor, hjälpartiklar, guider och annan information. Här hittar du också Kontakta oss-formuläret och en länk till supportsidan. När chatten är öppen kommer du åt den härifrån.

3) Under rubriken Min hemskärm har du möjlighet att filtrera innehållet för att se allt, bara kurser eller bara produkter. Du kan också sortera innehållet på senast tillagd (förval) eller bokstavsordning. Om du har fler än åtta produkter/kurser ser du också symbolen för sök och kan söka bland dina produkter och kurser.

4) Under Min hemskärm hittar du alla dina läromedel, extramaterial och andra produkter som du lagt till på ditt konto. Har du inga produkter eller vill ha fler kan du trycka på Lägg till produkt längst till höger och lägga till både produkter som finns tillgängliga på skolan och kostnadsfritt extramaterial. Här har du också möjlighet att aktivera en produkt om du har fått en aktiveringskod (t.ex. från en tryckt bok). Under fliken Prova gratis, kan du välja vilka produkter du vill prova gratis i 30 dagar.

5) Under Min hemskärm ser du också alla dina aktiva kurser. Trycker du på kugghjulet vid respektive kurs kommer du till Kursinställningar där du kan redigera kursen eller välja att Arkivera kursen.

6) För respektive produkt som du lagt till på din hemskärm kan du skapa en kurs (motsvarar en undervisningsgrupp). Trycker du på de tre punkterna (...) vid respektive produkt har du möjlighet att komma till produktens sida för att Hantera licenser (t.ex. tilldela och dra tillbaka). Här finns också en länk till mer information om produkten på nok.se.

Elev

1) Under ditt namn hittar du namnet på skolan du är ansluten till och som är aktiv. Om du är ansluten till flera skolor kan du från pilen vid skolan välja vilken skola som ska vara aktiv just nu. Här finns också möjlighet att ansluta sig till en ny skola om du fått en åtkomstkod

2) Om du trycker på cirkeln med dina initialer högst upp till höger i menyn kommer du till Mitt konto-menyn där du hittar Inställningar och Arkiv. Under Arkiv hittar du dina Anteckningar, Ordlistor och Filer. Under Mitt konto kan du också byta aktiv skola och använda åtkomstkod för att ansluta dig till ny skola.

3) Under rubriken Min hemskärm har du möjlighet att filtrera innehållet för att se allt, bara kurser eller bara produkter. Du kan också sortera innehållet på senast tillagd (förval) eller bokstavsordning. Om du har fler än åtta produkter/kurser ser du också symbolen för sök och kan söka bland dina produkter och kurser.

4) Under Min hemskärm hittar du alla dina läromedel, extramaterial och andra produkter som finns på ditt konto. Har du inga produkter och vill t.ex. lägga till ett kostnadsfritt extramaterial kan du trycka på Lägg till produkt längst till höger och lägga till det kostnadsfria extramaterialet du vill använda.

5) Under Min hemskärm ser du också alla dina aktiva kurser som din lärare skapat och därifrån kommer du också åt läromedel och annat som läraren eventuellt lagt till i kursen.

6) Trycker du på de tre punkterna (...) vid respektive produkt hittar du där en länk till mer information om produkten på nok.se.