NOKportalens startsida

• Du kommer till NOKportalens startsida när du har loggat in på på ditt konto hos Natur & Kultur/nokportalen.se

På startsidan hittar du dina kurser (som lärare kan skapa) och produkter. Startsidan har lite olika funktioner beroende på om du är lärare, elev eller privatperson. Här nedan ser du hur det ser ut för lärare och elev och vilka funktioner du hittar på startsidan. Ett privatkonto liknar elevkonto men har inte kurser eller skola.

Lärare – startsida

Här nedan ser du en kort genomgång av funktionerna på startsidan. Mer detaljerad information och instruktioner om hur du kommer igång hittar du i supportartikeln Kom igång med dina digitala läromedel.

1) Under ditt namn hittar du namnet på skolan du är ansluten till och som är aktiv, och en länk till Administration, sidan där du hanterar användarkonton, klasser, produkter/licenser och ser alla kurser som finns på skolan. Om du är ansluten till flera skolor kan du från pilen vid skolan välja vilken skola som ska vara aktiv just nu. Här finns också möjlighet att ansluta sig till en ny skola om du fått en skolkod

2) Högst upp på startsidan hittar du en länk till supportinformation och till Mitt konto

• Om du trycker på cirkeln med dina initialer högst upp till höger i menyn kommer du till Mitt konto-menyn. Här hittar du Kontoinställningar där du kan bland annat byta ditt lösenord. Här hittar du också länken till Administration och kan byta aktiv skola och använda skolkod för att ansluta dig till ny skola genom att trycka på Byt skola/Anslut till en ny skola. Härifrån kan du Logga ut från ditt konto.
    • Trycker du på Support-knappen uppe i menyn öppnas en supportruta där du kan hitta svar på frågor, hjälpartiklar, guider och annan information. Här hittar du också Kontakta oss-formuläret och en länk till supportsidan. När chatten är öppen kommer du åt den härifrån.

3) På startsidan har du möjlighet att välja om du vill visa innehållet med Produkter överst eller Kurser överst. Du kan också sortera innehållet på senast tillagd eller A – Ö bokstavsordning. Om du har fler än åtta produkter/kurser ser du också symbolen för sök och kan söka bland dina produkter och kurser.

4) Under Produkter hittar du alla dina läromedel, extramaterial och andra produkter som du lagt till på ditt konto. Har du inga produkter eller vill ha fler kan du trycka på Lägg till produkt och lägga till både produkter som finns tillgängliga på skolan och kostnadsfritt extramaterial. Här har du också möjlighet att aktivera en produkt om du har fått en aktiveringskod (t.ex. från en tryckt bok). Under Prova gratis, kan du välja vilka produkter du vill prova gratis i 30 dagar.

5) Under Kurser ser du alla dina aktiva kurser. Trycker du på kugghjulet vid respektive kurs kommer du till Administrera kurs där du kan redigera kursen eller välja att arkivera den.

6) För respektive produkt som du lagt till på din startsida kan du Skapa kurs – en eller flera kurser per produkt (en kurs motsvarar en undervisningsgrupp). Trycker du på de tre punkterna (...) vid respektive produkt har du möjlighet att komma till produktens sida för att Hantera licenser (t.ex. tilldela och dra tillbaka). Här finns också en länk till mer information Om produkten på nok.se. I många fall finns dessutom möjlighet för dig som lärare att Ta bort produkten från din startsida om du inte vill ha den längre (licensen dras tillbaka och kan tilldelas till någon annan).

Elev – startsida

1) Under ditt namn hittar du namnet på skolan du är ansluten till och som är aktiv. Om du är ansluten till flera skolor kan du från pilen vid skolan välja vilken skola som ska vara aktiv just nu. Här finns också möjlighet att ansluta sig till en ny skola om du fått en åtkomstkod av din lärare.

2) Om du trycker på cirkeln med dina initialer högst upp till höger i menyn kommer du till Mitt konto-menyn. Här hittar du Kontoinställningar där du kan bland annat byta ditt lösenord. Här kan du byta aktiv skola och använda skolkod för att ansluta dig till ny skola genom att trycka på Byt skola/Anslut till en ny skola. Här kan du Logga ut från ditt konto.

3) På startsidan har du möjlighet att välja om du vill visa innehållet med Produkter överst eller Kurser överst. Du kan också sortera innehållet på senast tillagd eller A – Ö bokstavsordning. Om du har fler än åtta produkter/kurser ser du också symbolen för sök och kan söka bland dina produkter och kurser.

4) Under Produkter hittar du alla dina läromedel, extramaterial och andra produkter som finns på ditt konto. Har du inga produkter och vill t.ex. lägga till ett kostnadsfritt extramaterial kan du trycka på Lägg till produkt och lägga till det kostnadsfria extramaterialet du vill använda.

5) Under Kurser ser du alla dina aktiva kurser som din lärare skapat och därifrån kommer du åt läromedel och annat som läraren eventuellt lagt till i kursen.

6) Trycker du på de tre punkterna (...) vid respektive produkt hittar du där en länk till mer information Om produkten på nok.se.