Så här blir du ansluten till en skola

 • Generell information om anslutning till skola

  För att du ska komma åt de läromedel som din skola har köpt och för att du som är lärare ska kunna ha en koppling till dina elever behöver du vara registrerad på din skola hos oss. Du ser om du är registrerad på en skola genom att skolans namn står under ditt eget namn på hemskärmen när du är inloggad på ditt konto hos oss.

  Även du som administrerar köp av läromedel behöver vara registrerad på skolan och ha lärarkonto.

  Om din skola har en integration uppsatt hos oss för Skolon, Itslearning, Canvas eller Skolfederation kommer anslutning till skolan att ske automatiskt vid inloggning till oss via dessa plattformar/integrationer. I det fallet gäller inte instruktionen för anslutning nedan.

  Så här får du hjälp med anslutning till skola

  För att vi och skolan ska kunna verifiera att endast behöriga användare registreras på en skola kan man inte själv ansluta sig till en skola. Det finns två sätt för elever och lärare att få hjälp med anslutning till en skola:

  1: Med hjälp av en lärare på skolan som redan har ett lärarkonto hos oss. 

  1A. Så här registrerar lärare en ny användare på skolan via Administration – läs mer nedan.

  1B. Så här skapar lärare en åtkomstkod för nya användare för anslutning till skola – läs mer nedan.

  2: Med hjälp av vår kundsupport. Om det inte finns några befintliga användare med lärarkonto på skolan som du känner till kontakta teknisk support hos Natur & Kultur så hjälper vi dig.

  1A. Så här registrerar lärare en ny användare på skolan via Administration (rekommenderas)

  1. Logga in på ditt konto hos Natur & Kultur och gå till Administration och fliken Lärare eller Elever. Administration hittar du under ditt namn på Hemskärmen om du har ett lärarkonto.
  2. Tryck på Lägg till lärare eller Lägg till elever (i rätt klass om klassen finns, annars kan du skapa en ny klass) och välj alternativet Bjud in lärare/elever via e-post.
  3. Skriv eller kopiera in e-postadressen till användaren som ska läggas till. Tryck Bjud in lärare/elever. Det finns också möjlighet att importera större antal elever och flera lärare samtidigt.
  4. Ett mejl skickas ut automatiskt till användarens e-postadress med uppgifter om inloggning om användaren inte haft något konto innan. I annat fall läggs användaren bara till på skolan.

  Vi rekommenderar elevregistrering via Administration för att få in eleverna direkt i rätt klasser. Med anslutning via åtkomstkoder hamnar eleverna inte i klasser utan behöver läggas dit manuellt efteråt.

  1B. Så här skapar lärare en åtkomstkod för nya användare för anslutning till skola

  Som lärare kan du via Administration och flikarna Lärare respektive Elever ta fram en åtkomstkod till kollegor eller elever som själva skapar sina konton så att de kan ansluta sig till skolan med hjälp av åtkomstkoden. Observera att eleverna då inte hamnar i klasser utan behöver läggas till i klasser efteråt.

  Detta sätt att ansluta sig till skolan är särskilt användbart för elever inom vuxenutbildningen.

  När en elev eller lärare har skapat ett konto själv (privatkonto) och du som lärare vill skapa en åtkomstkod för anslutning till skolan kan du göra det på följande sätt:

  1. Logga in på ditt konto hos Natur & Kultur och gå till Administration och fliken Lärare eller Elever. Administration hittar du under ditt namn på Hemskärmen om du har ett lärarkonto.
  2. Slå på Använd åtkomstkod. Då kommer åtkomstkoden att synas undertill och du kan se vilka som använt koden. Stänger du av åtkomstkoden går det inte längre att använda koden för att ansluta sig till skolan.

   Åtkomstkod_slåpå.JPG

  3. Dela/skicka åtkomstkoden till dina elever eller kollegor.

  4. Elever/lärare som loggat in på sitt privatkonto trycker på knappen Anslut till skola och får upp en ruta där de kan fylla i åtkomstkoden de har fått och kopplas därmed till skolan. En åtkomstkod för Lärare gör kontot till ett lärarkonto och en åtkomstkod för Elev gör kontot till ett elevkonto.

   Åtkomstkod_nokportalen2.JPG

  5. Är du redan ansluten till en skola men har fått en åtkomstkod för att ansluta dig till en ny skola hittar du anslutningslänken från Mitt konto (tryck på dina initialer i menyn). Genom att trycka på pilen vid skolans namn får du upp Anslut till en ny skola och kan skriva in din åtkomstkod.

   Åtkomstkod_nyskola_nokportalen2.JPG

  6. Observera att anslutning till skola via åtkomstkod innebär att eleverna inte automatiskt läggs in i klasser. Du som lärare kan skapa en klass och lägga in eleverna i klassen efteråt. Detta gör du i Administration, fliken Elever.


  Kan jag vara registrerad på flera skolor?

  Du kan vara registrerad på flera skolor med samma konto/e-postadress. Då registreras du på var och en av skolorna (du får bara mejl med uppgifter om inloggning första gången).

  Du kan växla mellan skolorna direkt på hemskärmen genom att trycka på pilen som finns vid den aktiva skolans namn under ditt eget namn ifall du är registrerad på flera skolor.

 • Fick du svar på din fråga?