Så här blir du ansluten till en skola

 • Generell information om anslutning till skola

  För att du ska komma åt de läromedel som din skola har köpt och för att du som är lärare ska kunna ha en koppling till dina elever behöver du vara registrerad på din skola hos oss. Du ser om du är registrerad på en skola genom att skolans namn står under ditt eget namn på startsidan i NOKportalen när du är inloggad på ditt konto hos oss.

  Även du som administrerar köp av läromedel hos oss behöver vara registrerad på skolan och ha lärarkonto.

  Om din skola har en integration uppsatt hos oss för Skolon, Itslearning, Canvas eller Skolfederation kommer anslutning till skolan att ske automatiskt vid inloggning till oss via dessa plattformar/integrationer. I det fallet gäller inte instruktionen om anslutning nedan.

  Så här får du hjälp med anslutning till skola

  För att vi och skolan ska kunna verifiera att endast behöriga användare registreras på en skola kan man inte helt själv ansluta sig till en skola. Det finns två sätt för elever och lärare att få hjälp med anslutning till en skola:

  1: Med hjälp av en lärare på skolan som redan har ett lärarkonto hos oss. 

  1A. Så här registrerar lärare en ny användare på skolan via Administration läs mer nedan.

  1B. Så här skapar lärare en åtkomstkod för nya användare för anslutning till skola – läs mer nedan.

  2: Med hjälp av Natur & Kulturs kundsupport. Om det inte finns några befintliga användare med lärarkonto på skolan som du känner till kontakta vår kundsupport så hjälper vi dig.

  1A. Så här registrerar lärare en ny användare på skolan via Administration (rekommenderas)

  1. Logga in på ditt konto hos Natur & Kultur och gå till Administration och fliken Lärare eller Elever. Administration hittar du under ditt namn på startsidan i NOKportalen om du har ett lärarkonto.

   Administration_mar-24.JPG

  2. Tryck på Bjud in lärare eller Bjud in elever och välj alternativet Via e-post.
  3. Skriv eller kopiera in e-postadressen till användaren som ska läggas till (för elever kan du också skapa och välja klass). Tryck Bjud in lärare/elever. Det finns också möjlighet att importera större antal elever och flera lärare samtidigt.
  4. Ett mejl skickas ut automatiskt till användarens e-postadress med uppgifter om inloggning om användaren inte haft något konto innan. I annat fall läggs användaren bara till på skolan.

  Vi rekommenderar elevregistrering via Administration för att få in eleverna direkt i rätt klasser. Med anslutning via åtkomstkoder hamnar eleverna inte i klasser utan behöver läggas dit manuellt efteråt.

  1B. Så här skapar lärare en åtkomstkod för nya användare för anslutning till skola

  Som lärare kan du via Administration och flikarna Lärare respektive Elever ta fram en kod till kollegor eller elever som själva skapar sina konton så att de kan ansluta sig till skolan med hjälp av koden. Observera att eleverna då inte hamnar i klasser utan behöver läggas till i klasser efteråt.

  Detta sätt att ansluta sig till skolan är särskilt användbart för elever inom vuxenutbildningen.

  När en elev eller lärare har skapat ett konto själv (privatkonto) och du som lärare vill skapa en kod för anslutning till skolan kan du göra det på följande sätt:

  1. Logga in på ditt konto hos Natur & Kultur och gå till Administration och fliken Elever eller Lärare. Administration hittar du under ditt namn på startsidan i NOKportalen om du har ett lärarkonto.
  2. KOD FÖR ELEVKONTO: Slå på Använd åtkomstkod. Då kommer åtkomstkoden att synas undertill och du kan kopiera koden. Stänger du av åtkomstkoden går det inte längre att använda koden för att ansluta sig till skolan.

   Åtkomstkod_slåpå.JPG

   KOD FÖR LÄRARKONTO: Tryck först på Bjud in lärare och sedan Med länk eller skolkod. Du får upp en ruta där du ser skolkoden och även en inbjudningslänk som alternativ (länken innehåller skolkoden och fungerar också för att koppla lärare till skolan). Du kan kopiera koden eller inbjudningslänken.

   Skolkod_lärare.jpg

  3. Skicka åtkomstkoden/skolkoden/inbjudningslänken till dina elever/kollegor eller dela på valfritt sätt.

  4. Elever och lärare som ska anslutas till skolan och som loggat in på sitt privatkonto trycker på knappen Anslut till skola. De får upp en ruta där de kan fylla i koden de har fått och kopplas därmed till skolan. En åtkomstkod för Elev gör kontot till ett elevkonto och en skolkod för Lärare gör kontot till ett lärarkonto.

   Anslut_tillskola_mar-24.jpg

  5. Är du redan ansluten till en skola men har fått en åtkomstkod/skolkod för att ansluta dig till en ny skola hittar du anslutningslänken från Mitt konto (tryck på din profil/initialer i menyn). Genom att trycka på Byt skola får du upp Anslut till en ny skola och kan skriva in din åtkomstkod/skolkod.

   Anslut_till_skola_Mittkonto2_mar-24.jpg

  6. Observera att anslutning till skola via åtkomstkod innebär att eleverna inte automatiskt läggs in i klasser. Du som lärare kan skapa en klass och lägga in eleverna i klassen efteråt. Detta gör du i Administration, fliken Elever.


  Kan jag vara registrerad på flera skolor?

  Du kan vara registrerad på flera skolor med samma konto/e-postadress. Då registreras du på var och en av skolorna (du får bara mejl med uppgifter om inloggning första gången).

  Du kan växla mellan skolorna direkt på din startsida i NOKportalen genom att trycka på pilen som finns vid den aktiva skolans namn under ditt eget namn ifall du är registrerad på flera skolor.

 • Fick du svar på din fråga?