Hur återställer jag lösenord till en elev/lärare/mig själv?

• Innehåll i denna artikel

A. Jag har glömt mitt lösenord, hur återställer jag mitt eget lösenord?

B. Hur återställer jag lösenordet för min elev?

C. Hur återställer jag lösenord för en lärarkollega?

D. Jag får inget meddelande till min e-post

A. Jag har glömt mitt lösenord, hur återställer jag mitt eget lösenord?

Om du glömt ditt lösenord kan du återställa det och välja ett nytt.

1. Gå till nokportalen.se och tryck på Logga in.
    2. Klicka på Glömt lösenord?
    3. Fyll i din e-postadress. (Det måste vara den adress som du har på ditt konto.)
    4. Tryck på Skicka.
    5. Du får nu ett e-postmeddelande med en återställningslänk.
    6. Tryck på länken i meddelandet. En sida öppnas upp där du kan välja ett nytt lösenord.
    7. Fyll i ett nytt lösenord i båda fälten och tryck på Ändra.
    8. Ditt lösenord är nu ändrat och du kan logga in med det nya lösenordet.

B. Hur återställer jag lösenordet för min elev?

Alternativ 1. Om en elev har glömt sitt lösenord eller inte fått e-post med sina inloggningsuppgifter kan du som lärare skicka ut en återställningslänk till elevens e-postadress (gäller endast elever med e-postadress som användarnamn). Genom att trycka på länken i mejlet kan eleven sedan välja ett nytt lösenord.

1. Logga in på ditt lärarkonto.
    2. Gå till sidan Administration som du hittar under ditt namn på din startsida. Välj fliken Elever
    3. Sök upp eleven, tryck på menyn med tre punkter (...) vid sidan om elevens namn. Välj Återställ lösenord
    4. Tryck på knappen Återställ lösenord i den nya rutan du får upp. En återställningslänk skickas automatiskt till elevens e-post. Eleven kan nu via länken välja ett nytt lösenord.
    5. Om meddelandet inte har kommit fram inom fem minuter, kontrollera om det hamnat i skräpposten (och kontrollera att e-postadressen som är registrerad för eleven stämmer). Kommer det ändå inget meddelande, kontakta vår kundsupport.

Alternativ 2. Om eleven inte kommer åt sin inkorg eller har ett användarnamn utan e-post. Om eleven av någon anledning inte kommer åt sin e-post/inkorg kan du skriva ett lösenord åt eleven direkt på din skärm (eller låta eleven själv skriva in sitt nya lösenord på din skärm medan du tittar bort). Gör så här:

1. Följ punkt 1–3 ovan under Alternativ 1.
    2. I fältet Välj lösenord kan du låta eleven skriva önskat lösenord. Tryck sedan på Ändra
    3. Eleven kan nu logga in på sin egen enhet med sitt användarnamn och det nya lösenordet.

C. Hur återställer jag lösenord för en lärarkollega?

Om en lärarkollega behöver hjälp med att återställa sitt lösenord kan du:

1. Logga in på ditt lärarkonto.
    2. Gå till sidan Administration som du hittar under ditt namn på startsidan. Välj fliken Lärare
    3. Sök upp läraren, tryck på menyn med tre punkter (...) vid sidan om lärarens namn. Tryck på Återställ lösenord
    4. Tryck på knappen Återställ lösenord. En återställningslänk skickas automatiskt till lärarens e-post. Läraren kan nu via länken i mejlet välja ett nytt lösenord.
    5. Om meddelandet inte har kommit fram inom fem minuter, kontrollera om det hamnat i skräpposten (och kontrollera att e-postadressen som är registrerad för läraren stämmer). Kommer det ändå inget meddelande, kontakta vår kundsupport.

Du har också, precis som för elever, möjlighet att skriva in ett nytt lösenord för läraren istället för att skicka återställningslänk.

D. Jag får inget meddelande till min e-post

Om inget e-postmeddelande kommer fram: Kontrollera om meddelandet hamnat i skräpposten. Det kan också vara så att du har råkat skriva fel på din e-postadress när du har fyllt i den, eller att du har skrivit en e-postadress som du inte har på ditt konto.