Så fungerar Digilär och Digital – förstasidan för ett läromedel

• När du har tryckt på en ikon för ett läromedel, Digilär eller Digital på din startsidan kommer du till läromedlets översiktssida där du ser vilka delar läromedlet innehåller, t.ex. huvudläromedlet och biblioteket. Här ser du också var du senast var i läromedlet och kommer enkelt dit igen (Fortsätt). Dessutom har du till höger länkar till senast besökta sidor i läromedlet och till vänster hittar du Mina resultat.

Trycker du på huvudläromedlet på översiktssidan så kommer du till läromedlets förstasida. På förstasidan kan du lätt komma åt allt material som du behöver i ditt ämne.

Arbetsområden

Mitt på skärmen ser du först och främst läromedlets olika delar – ett antal klickbara arbetsområden med tydliga rubriker och vinjettbilder. Dessa täcker tillsammans ämnets centrala innehåll för angiven årskurs, stadium eller kurs.

Det kan finnas olika antal arbetsområden i ett läromedel – varje ämne är unikt och därför har varje ämnesredaktion och författargrupp utformat strukturen i det aktuella läromedlets arbetsområden utifrån sina expertkunskaper om ämnet och kursplanen.

Arbetsområdena får en automatisk numrering för att du lätt ska kunna hänvisa till ett område. Numreringen betyder dock inte nödvändigtvis att du måste arbeta med arbetsområdena i den ordning som de är utlagda, detta är olika beroende på ämne. I vissa ämnen är arbetsområdena ett smörgåsbord där du kan välja ordningen fritt och i andra ämnen behöver du arbeta enligt den ordning som de är uppställda i. Mer information om vad som gäller för det aktuella ämnesläromedlet får lärare i lärarhandledningen.

Allra först finns ofta, men inte alltid, arbetsområdet Introduktion som riktar sig till eleverna. Här kommer eleverna att hitta en introduktion till både läromedlet och ämnet i stort.

Lärarhandledning

Ovanför läromedlets rubrik ser du länken till läromedlets Lärarhandledning (om du är lärare).

Lärarhandledningen för hela läromedlet ger alltid dig som lärare övergripande information om läromedlets upplägg och om hur du kan arbeta med läromedlet och olika delar och funktioner. Vi rekommenderar att du som är lärare går igenom den allmänna lärarhandledningen på förstasidan av ett läromedel inför uppstarten med eleverna.

Notera: Lärarhandledning finns till olika nivåer i olika läromedel, t.ex. arbetsområde, kapitel och uppgift. Symbolen för att det finns en lärarhandledning ser ut som en glödlampa.

Information och delning från de tre prickarna

När du klickar på de tre prickarna uppe i menyn får du fram en liten ruta med flera val: Här kan du hitta information om läromedlet, till exempel vilka författare som står bakom det och när det senast uppdaterades. Dessutom kan du Kopiera en djuplänk till sidan du är på som du kan klistra in till exempel i er lärplattform och så kan du Dela sidan direkt i Google Classroom, Microsoft Teams eller via e-post.

Innehållsförteckning och sök i menyn

Genom att trycka på de tre vågräta strecken med förstoringsglas upp till vänster på förstasidan av ett läromedel kan du fälla ut en innehållsförteckning över läromedlets hela material och har där också möjlighet till att söka efter innehåll i läromedlet (ord och fraser).

Det är möjligt att fälla ut varje del för att kunna se vilka kapitel, uppgifter o.s.v. som finns under varje arbetsområde – utan att behöva klicka runt i alla områden. Här hittar du också länkar till lärarhandledningen (glödlampan). Om du klickar på en rubrik i menyn kommer du direkt till det aktuella stället i strukturen. Menyn fungerar alltså både som en total innehållsförteckning över läromedlet och som en snabbnavigering. Denna knapp finns kvar även när du klickar dig vidare in i arbetsområden, kapitel o.s.v. så att du när som helst kan öppna innehållsförteckningen.

Hamnat fel?

Om du vill ta dig till ett annat läromedel (i ämnet eller i ett annat ämne) behöver du gå tillbaka till kursens översikt eller till din startsida och välja det andra läromedlet i stället. För att gå ur ett läromedel eller en kurs och komma tillbaka till din startsida så klickar du på Natur & Kulturs logga som alltid finns längst upp till vänster på skärmen.

Hjälp och Mitt konto

Hjälp och Mitt konto (Cirkel med dina initialer) finns alltid längst upp på skärmen i alla vyer i Digilär och Digital, då ser dem på din startsida. Med hjälp av dem kan du när som helst göra flera saker:

Hjälp

• Hitta information som hjälper dig att förstå hur du använder Digilär i form av guider och supportartiklar.
    • Här hittar du också kontaktuppgifter till vår kundsupport om du har frågor som du inte hittar svar på.

Mitt konto (Cirkel med dina initialer)

• Ta dig direkt till inställningar där du kan bland annat byta lösenord.
    • Länk till sidan Administration där du kan hantera din skolas licenser och användare (Administration finns endast på lärarkonton).
    • Du kan hitta tillbaka till din startsida.
    • Tryck på länken till vår hemsida nok.se.