Lässtöd i Digilär och Digital – Översätt

• Med Google Översätt* kan du översätta innehållet i våra Digilär- och Digital-produkter. Google Översätt fungerar bara om du loggar in och öppnar våra läromedel i webbläsaren Google Chrome.

Har du iPhone eller iPad har du också möjlighet att ladda ned och använda appen Microsoft Translator*.

Att lyssna på en text samtidigt som du läser den är bra för inlärningen. Om du vill lyssna på texten när du har översatt den kan du göra det med vår talsyntes! Läs mer längre ner på sidan.

I denna artikel finns följande instruktioner:

A. Du som har dator

B. Du som har surfplatta eller mobil

C. Lyssna på den översatta texten

A. Du som har dator

1. Öppna webbläsaren Google Chrome.
    2. Logga in till NOKportalen och gå in på den sidan i produkten du vill översätta.
    3. Högerklicka på bakgrunden, ej på texten, och välj Översätt till svenska. (Om du översatt sidan tidigare så står det senaste språk du översatt till istället för svenska och sidan kommer att översättas direkt.)
    4. Du får upp en ruta med inställningar för Google Översätt. Tryck på menyn med tre prickar. Tryck sedan på Välj ett annat språk. Välj språket du vill översätta till och tryck sedan Översätt.

Alla sidor du besöker kommer automatiskt att översättas så länge du inte ställer in något annat.

Du kan alltid öppna inställningarna för Google Översätt genom att trycka på ikonen i adressfältet (inringad i bilden ovan).

För att avbryta översättning öppnar du inställningarna för Google Översätt (ikonen i adressfältet) och trycker på upptäckt språk (inramad i bilden ovan) så återgår texten på sidan tillbaka till ursprungsspråket.

B. Du som har surfplatta eller mobil

Google Översätt utgår från vilket språk din enhet är inställd på. Om webbsidan du besöker är på samma språk erbjuder den ingen översättning. Du måste därför först ställa in din enhet på ett annat språk än svenska

1. Ändra språk på din enhet – välj ett språk som du förstår då alla menyer kommer översättas.
      iPad/iPhone: Inställningar - Allmänt - Språk och region - iPad/iPhone-språk.
      Android: Inställningar - Språk och inmatning.
    2. Öppna webbläsaren Google Chrome.
    3. Logga in till NOKportalen och gå in på den sidan i produkten du vill översätta.
    4. Du får frågan om du vill översätta sidan (texten kommer vara på det språk som du i steg 1 valde på din enhet men vi skriver allt på svenska här i instruktionen). Tryck Översätt. Om du missar att välja översättning här så kan du istället öppna inställningarna för Google Översätt genom att trycka på ikonen i adressfältet (se bild). Välj språk och tryck Översätt.
    5. För att avbryta översättning öppnar du inställningarna för Google Translate och väljer Visa original

Alternativ för dig med iPad och iPhone – Microsoft Translator

Vill du inte ändra språk på din enhet kan du som har iPad eller iPhone istället använda gratisappen Microsoft Translator för att översätta en sida i taget. Appen används ihop med webbläsaren Safari och finns för iPad/iPhone på AppStore.

Steg 1. Aktivera appen och välj språk

1. Ladda ner appen.
    2. Öppna appen. Tryck på Inställningar (ikon: kugghjul) och välj vilket språk du vill att sidor ska översättas till under Safari Translation Language.
    3. Öppna valfri webbsida i webbläsaren Safari och tryck på Dela-knappen längst ned i webbläsaren (ikon: fyrkant med pil upp).
    4. Scrolla åt höger i Dela-menyn. Klicka på Mer.
    5. Aktivera Microsoft Translator. Tryck Klar.

Du har nu ett nytt val på Dela-menyn som heter Microsoft Translator.

Notera! Steg 1 behöver du bara göra en gång.

Steg 2. Översätt med appen i Safari

1. Logga in till NOKportalen och gå till sidan i produkten du vill översätta.
    2. Klicka på Dela-knappen (ikon: fyrkant med pil upp) och välj Microsoft Translator. Sidan översätts till det språk du valt.

C. Lyssna på den översatta texten

Du kan välja att även lyssna på den text som du har översatt, med vår talsyntes. För att börja lyssna trycker du på Lyssna i menyn ovanför texten (se bilden nedan). Tänk på att när du har översatt sidan till ett annat språk så har även texten Lyssna i menyn översatts till det språket.

Läs mer om hur du kan anpassa uppläsningen.

Vår talsyntes finns inte på alla språk. Om din översatta text läses upp av en svensk röst eller inte startar alls så saknas stöd för just det språket.

Lista över språk som den översatta texten kan läsas upp på

• Catalan
    • Chinese Mandarin
    • Czech
    • Danish
    • Dutch
    • English
    • Finnish
    • French
    • German
    • Greek
    • Hindi
    • Icelandic
    • Italian
    • Japanese
    • Korean
    • Norwegian
    • Polish
    • Portuguese
    • Russian
    • Spanish
    • Swedish
    • Turkish

Listan uppdaterades oktober 2020.

*Google Översätt / Translate och Microsoft Translator är kostnadsfria tjänster. Natur & Kultur tar inget ansvar för översättningen.