Använd Digilär- och Digitalprodukter som källa

• Det händer att elever hör av sig till oss och undrar hur de ska tänka kring källkritik när de använder sig av Digilär- och Digitalprodukter som källa. Därför har vi tagit fram följande information om hur vi arbetar för att ta fram tillförlitligt material.

Natur & Kultur arbetar redaktionellt, det betyder att vi på förlaget har en redaktion bestående av redaktörer som tillsammans med författare tar fram våra läromedel. Alla som jobbar med materialet är ämnesexperter och har en högre utbildning på universitet eller högskola inom ämnet. I arbetet har våra författare och redaktörer använt sig av en stor mängd källor. Alla dessa källor är granskade och allt material som ska publiceras blir kontrollerat av flera personer på redaktionen.

Din skola har köpt in det här läromedlet till dig, och det är inte fritt och gratis på nätet. När man på detta sätt köper licens till en digital databas, som Digilär- och Digitalprodukter är, kan man alltid räkna med att det finns en högre trovärdighet och att den fakta som presenteras är granskad, eftersom det står en redaktion och namngivna, ämneskunniga författare bakom materialet. Det är samma sak som när man köper en tryckt faktabok.

Hur skriver du en källhänvisning till Digilär/Digital?

Om du i ett skolarbete ska berätta att Digilär- eller Digitalprodukter är din informationskälla kan du göra en källhänvisning genom att kopiera länken till den del av läromedlet som du har läst direkt i webbläsaren.

Exempel:

https://app.digilar.se/contents/20b4c06c-e02a-4e95-bf47-39fbd94729f1

I en källförteckning sist i en text kan du göra en hänvisning som innehåller följande information:

Författare, titel på läromedlet, länk och det datum då du kopierade länken.

Det kan till exempel se ut så här:

Stellan Wigh, Digilär Historia för årskurs 7-9, https://app.digilar.se/contents/35f9c868-8184-464e-81ff-550cead5148a/sections/a6ff31da-1e26-4d73-82ff-1de57886bc02 (tillgänglig: 2019-10-18).

Anledningen till att du ska skriva datum då du kopierade länken är att alla webbsidor och länkar uppdateras ibland. Det gäller även våra läromedel. Därför behöver du alltid ange vilket datum du har läst en informationskälla från internet.

Du hittar vilka författare som skrivit respektive läromedel på vår hemsida. Välj stadie och sedan läromedel och klicka dig vidare till produktsidan.