Hur skapar jag direktlänkar till Digilär/Digital med inloggning via Skolfederation?

• Du kan skapa länkar till vilket innehåll du vill i Digilär- och Digitalprodukter på två olika sätt:

1. Genom att kopiera länken som står i adressfältet i webbläsaren och sedan klistra in länken till exempel i din lärplattform. Det här sättet ger den snabbaste sidladdningen för den som besöker länken.
    2. Genom att kopiera länken från den inbyggda Dela-funktionen i Digilär/Digital (som du hittar genom att trycka på de tre punkterna). Den här länken tar lite längre tid att ladda för mottagaren men är mer framtidssäker.

För att den som trycker på länken ska bli automatiskt inloggad hos Natur & Kultur via Skolfederation behöver du lägga till följande i slutet på länken:

A. Om länken du kopierat inte innehåller något frågetecken:

?provider=skolfederation&idp=skolansidp

B. Om länken du kopierat redan innehåller ett frågetecken:

&provider=skolfederation&idp=skolansidp

En förutsättning är att din skola/kommun har kopplat upp sig mot oss genom Skolfederation. Kontakta den som är ansvarig för Skolfederation på din skola eller kommun för att få information om er idp. En idp kan se ut så här: https://portal.kommunensnamn.se/idp/admin

Exempel: Om du vill länka till startsidan för läromedlet Digilär Engelska för årskurs 7 så kan länken med automatisk inloggning via Skolfederation se ut så här:
    https://digi.nokportalen.se/books/c9df5b9d-3e49-40e4-9d94-65a6138c16b3/?provider=skolfederation&idp=https://portal.kommunensnamn.se/idp/admin

För att göra det enklare för er kan vi skapa ett kortare alias ni kan använda istället för er idp. Om ni önskar det skicka ert önskemål om att få ett kortare alias med skolans idp till vår kundsupport. Vi registrerar ett alias hos oss och sedan kan ni ersätta skolans idp med alias i slutet på länken.

Exempel: Vi har skapat alias skola1 som används istället för https://portal.kommunensnamn.se/idp/admin och då blir länken istället följande:
    https://digi.nokportalen.se/books/c9df5b9d-3e49-40e4-9d94-65a6138c16b3/?provider=skolfederation&idp=skola1