Kom igång med Extramaterial

 • Från din hemskärm kommer du åt allt kostnadsfritt digitalt Extramaterial som kompletterar Natur & Kulturs tryckta böcker och andra läromedel. Exempel på extramaterial är lärarwebb, elevwebb, ljudfiler och webbövningar.

  Vårt extramaterial hittar du också i Skolon om din skola använder Skolon för inloggning – här kan du läsa mer om Extramaterial i Skolon.

  Vill du ha tillgång till ett extramaterial gör så här: 

  1. Logga in på ditt konto. Skapa konto först om du ännu inte har ett.
  2. Tryck på Lägg till produkt som finns till höger, under rubriken Min hemskärm.

   Lägg_till_produkt_lärare.JPG
  3. Du får upp en ny ruta: Lägg till produkt eller extramaterial. Se till att Visa extramaterial är ikryssat och sök fram extramaterialet du vill använda med filtrering eller fritextsökning. Sedan trycker du Lägg till vid extramaterialet du vill ha och avslutar med att trycka på Klar längst ned till höger.

   Extramaterial_sök_läggtill.JPG

  4. Nu ser du extramaterialet på din hemskärm under Produkter.

  Tilldela extramaterialet till dina elever och följ deras arbete (Lärare)

  I artikeln Kom igång med dina digitala läromedel hittar du instruktioner för hur du skapar elevkonton och klasser, tilldelar läromedel, skapar kurser (motsvarar grupper) och lägger till läromedel eller extramaterial i kursen.

  Genom att lägga till extramaterialet som innehåll i en kurs tilldelas det automatiskt till eleverna i kursen som får tillgång till det på sin hemskärm. Detta är också förutsättningen för att du ska kunna följa elevernas framsteg i webbövningar.

  Uppföljning hittar du, beroende på vilket extramaterial det är, antingen i kursen eller uppe till höger i menyn i extramaterialet om du har skapat en kurs där eleverna och extramaterialet ingår.

  Har du elever som arbetar självständigt och som inte är anslutna till skolan och behöver en länk till ett specifikt extramaterial?

  Om du undervisar elever till exempel på komvux eller folkuniversitet och eleverna har privatkonton som inte är anslutna till skolan kan du behöva en enkel länk du kan skicka till eleverna för att visa vilket extramaterial de ska använda.

  Enklast hittar du direktlänkar till extramaterialet på respektive produktsida, under produktbilden. Sök på produkten på nok.se för att hitta till produktsidan.

  Till exempel är länken till Rivstart A1+A2 produktsida följande:

  https://www.nok.se/titlar/laromedel-b2/rivstart-rivstart-a1a2/ 

  och väl på produktsidan kan eleverna klicka in sig på extramaterialet via länken under produktbilden (se pilen i bilden), logga in, och då kommer de direkt till extramaterialet.

  Extramaterial_produktsida.JPG

  Skapar dina elever sina egna konton?

  Här finns en instruktion på svenska för hur man skapar ett konto och loggar in. Om dina elever inte kan svenska kan du hänvisa till vår instruktion på engelska om hur elever kommer igång med Extramaterial.

 • Fick du svar på din fråga?