Att skriva specialtecken – Digilär och Digital

• Några av de specialtecken som du vill skriva kanske inte finns med på ditt vanliga tangentbord. Med hjälp av vårt tillägg för Digilär- och Digital-produkter kan du som använder webbläsaren Google Chrome enkelt infoga specialtecken i dina texter. I de främmande språken kan det vara enklare att lära dig hur du använder tangentbordet för att skriva de vanligaste tecknen.

Använder du vårt kostnadsfria extramaterial kan du läsa under B. Skriva tecken med tangentbordet här nedan. Du hittar också information om hur du kommer åt specialtecken i övningar i extramaterialet i en separat artikel: Att skriva specialtecken – Extramaterial.

A. Skriva tecken med hjälp tillägg för Google Chrome – Digilär och Digital

För dig som arbetar med våra Digilär- eller Digital-produkter i webbläsaren Google Chrome på dator har vi tagit fram ett tillägg som ger snabb tillgång till specialtecken. Tillägget lägger sig som en ikon vid webbläsarens adressfält och du når det från alla sidor. Ett smidigt sätt att alltid ha specialtecknen nära till hands!

Här hittar du mer information och kan hämta Digilär och Digital specialtecken

B. Skriva tecken med tangentbordet

I de främmande språken behöver du kunna skriva vissa specialtecken ofta. Lär dig hur du skriver dem med tangentbordet på din dator eller platta.

Apostrof

När svaret du ska skriva i Digilär- och Digital-produkter samt i vårt extramaterial innehåller en apostrof ska du använda den raka apostrofen. Om du använder fel apostrof kommer du att få fel på uppgiften.

På de flesta enheter ger den vanliga tangenten för apostrof en rak apostrof. På en Chromebook, Mac dator och Windows dator hittar du den till vänster om Enter. På surfplatta Android och Windows använder du också den apostrof som ligger mest synlig. Om du växlar till sifferläge brukar den finnas där men den kan också finnas som alternativ på tangenterna utropstecken eller punkt (varierar mellan olika modeller).

Apostrof på iPad. Du som använder iPad ska använda apostrofen som finns som alternativ på tangenten kommatecken (håll inne knappen för att få upp alternativ).

Övriga specialtecken

• akut accent = é
    • grav accent = à
    • cirkumflex = û
    • trema = ü
    • tilde = ñ
    • cedilj = ç
    • dubbel-s = ß

Bokstavstangenter skrivs med versaler i den här instruktionstexten (det betyder inte att du ska skriva stora bokstaven N utan bara trycka på tangent N).

iPad

Bokstäver med olika typer av markeringar skrivs alla på liknande sätt på iPad. Tryck på bokstaven du letar efter och håll inne några sekunder. En meny visar vilka alternativ som finns.

• På detta vis skriver du t.ex. éàûüñç.
    • ß hittar du under bokstaven S.

Har du tangentbordet inställt på svenska så hittar du inte alla specialtecken för andra språk. Ställ in tangentbord på annat språk genom att ta upp tangentbordet. Håll inne fingret på jordgloben i nedre vänstra hörnet för att byta språk. Svenska är standard.

För att lägga till ett annat språk i listan gör du så här: Gå till Inställningar – Allmänt – Tangentbord – Lägg till nytt tangentbord. Välj språk.

Surfplatta Android och Windows

Bokstäver med olika typer av markeringar skrivs alla på liknande sätt. Tryck på bokstaven du letar efter och håll inne några sekunder. En meny visar vilka alternativ som finns.

• På detta vis skriver du t.ex. éàûüñç.
    • ß hittar du under bokstaven S.

Chromebook

Byt ut bokstaven mot den bokstav du vill skriva.

é – Tryck ´ (släpp). Tryck E.

à – Tryck Shift + ` (släpp). Tryck A.

û – Tryck Shift + ^ (släpp). Tryck U.

ü – Tryck ¨ (släpp). Tryck U.

ñ – Tryck AltGr + ¨ (släpp). Tryck N.

ç – Tryck AltGr + , (släpp). Tryck C.

ß – Tryck AltGr + S.

Mac dator

Byt ut bokstaven mot den bokstav du vill skriva.

é – Tryck ´ (släpp). Tryck E.

à – Tryck Shift + ` (släpp). Tryck A.

û – Tryck Shift + ^ (släpp). Tryck U.

ü – Tryck ¨ (släpp). Tryck U.

ñ – Tryck Alt + ¨ (släpp). Tryck N.

ç – Tryck Alt + C.

ß – Tryck Alt + S.

Windows dator*

Byt ut bokstaven mot den bokstav du vill skriva.

é – Tryck ´ (släpp). Tryck E.

à – Tryck Shift + ` (släpp). Tryck A.

û – Tryck Shift + ^ (släpp). Tryck U.

ü – Tryck ¨ (släpp). Tryck U.

ñ – Tryck AltGr + ¨ (släpp). Tryck N.

Stationär dator med numeriskt tangentbord (siffrorna ska alltså skrivas med siffertangentbordet till höger):

ç – Tryck Alt + 0199 (Ç) eller Alt + 0231 (ç).

ß – Tryck Alt + 0223 eller Alt + 225.

Om tangentbordet saknar numeriskt tangentbord, använd pektangentbordet enligt instruktion för laptop.

ç – Lägg till Franska som språk på tangentbordet (Språkinställningar). Håll inne C, välj ç.

ß – Windows 10 – AltGr. Tryck S. (Windows 8 – Håll inne S, välj ß.)

*För alla Windows-datorer kan du ta upp pektangentbordet på skärmen för att skriva specialtecken. Gör så här:

• Högerklicka i Aktivitetsfältet (längst ner på skärmen).
      • Windows 11 – Välj Inställningar för Aktivitetsfältet, skrolla ner till Ikoner för systemfältet och Pektangentbordet. Välj Alltid för att alltid kunna se ikonen för tangentbordet i Aktivitetsfältet.
      • Windows 10 – Visa knappen Pektangentbord. (Windows 8 – Verktygsfält – Pektangentbordet.)
      • Klicka på ikonen för pektangentbord för att öppna tangentbordet.