Hur länge gäller licensen efter att jag köpt den?

• Vad är licenstid?

När du beställer en eller flera licenser till Natur & Kulturs produkter, t.ex. läromedel och lärarhandledningar köper du en rätt att använda produkterna under en begränsad tid, och detta brukar kallas licenstid. Oftast är licenstiden 12 månader efter att licensen har startats men det finns också några få produkter som kan ha kortare eller längre licenstid.

Licenserna ska startas inom 4 månader från leverans

Enligt våra licensvillkor (som uppdaterats 2023-10-01) ska licenserna startas inom 4 månader från att de levererats (gäller licenser köpta efter 2023-10-01). Leverans sker ibland direkt på skolan eller kontot, och ibland genom att du får ett mejl med en leveranslänk från Natur & Kultur när du gjort din beställning på nok.se eller hos någon av våra återförsäljare. Läs mer om hur digitala produkter levereras.

I Natur & Kulturs licenssystem (NOKportalen) startas licenserna när de är tilldelade till en användare och användaren loggar in på sitt konto.

Om licenserna inte startats av användare inom 4 månader från leverans, kommer de att startas automatiskt, och licenstiden börjar räknas ned. Licensen får då ett slutdatum som baseras på leveransdatum och licenstid.

Automatiskt startade licenser på skola

Licenser som startas automatiskt och inte är tilldelade till en användare på en skola hittar du via Hantera licenser för respektive produkt (Administration, fliken Produkter). Du får information om hur många redan startade licenser ni har på skolan genom att trycka på informationssymbolen (i) vid licenser som kan tilldelas, förutsatt att de lagts till på skolan.

De olika slutdatumen för redan startade licenser som finns tillgängliga på din skola ser du när du ska tilldela en licens (tryck på Tilldela bredvid en användare eller en grupp användare), och kan då välja en licens med lämpligt slutdatum.

Mer information om återanvändbara startade licenser.

Är din skola kopplad till Skolon?

Licenser som läggs till på en skola i Skolon startas alltid automatiskt på en gång. Är din skola kopplad till Skolon finns alla skolans licenser i Skolon och de tilldelas till lärare och elever av skolans Skolon-administratör.