Vad behöver jag veta när min skola kopplas till Skolon hos Natur & Kultur?

• När din skola kopplas till Skolon hos Natur & Kultur är det oftast för att skolan ska använda Skolon som samlingsplats för sina digitala verktyg. Detta påverkar bland annat inloggning, licenstilldelning och administration av konton. Här nedan går vi igenom följande delar som påverkas av Skolon-kopplingen:

A. Administration av konton, klasser och grupper

B. Inloggning

C. Licenser

D. Kostnadsfritt extramaterial och testlicenser

E. Kurser hos Natur & Kultur

F. Om du har frågor

A. Administration av konton, klasser och grupper

1) Alla användarkonton, klasser och grupper skapas och administreras i Skolon (eller synkas från skolans system till Skolon). Dessa skickas sedan över till Natur & Kultur och kan endast ändras i Skolon av skolans personal som har rätt behörighet i Skolon.

2) Innan Natur & Kultur kan koppla skolan till Skolon, behöver systemet rensas från både elevkonton och klasser. Så om din skola har elever och klasser registrerade hos Natur & Kultur när koppling till Skolon sker, kommer dessa att kopplas bort vid uppsatt flyttdatum.

3) Nya och befintliga konton, klasser och grupper skapas och uppdateras automatiskt hos Natur & Kultur när skolan är kopplad till Skolon. För att detta ska ske behöver lärare och elever ha fått läromedel/extramaterial tilldelade till sig i Skolon och ibland även logga in genom att trycka på materialet i Skolon.

4) Befintliga användarkonton hos Natur & Kultur matchas med Skolon-konton om de har samma användarnamn (oftast e-postadress) och då kommer eleven/läraren åt allt arbete som gjorts tidigare även efter Skolon-kopplingen. Därför går vi igenom befintliga konton innan vi gör Skolon-kopplingen och ibland behöver vi ändra användarnamnet på några konton för att de ska matchas rätt efteråt.

B. Inloggning

1) All inloggning till Natur & Kultur ska ske via Skolon (skolon.com eller länk i skolans lärplattform) efter att vi kopplat skolan till Skolon. Det gäller både lärare och elever.

2) Elever och lärare som har Natur & Kulturs läromedel eller extramaterial tilldelade till sig i Skolon får ett konto skapat automatiskt (om de inte har ett) och loggas in i NOKportalen när de trycker på ett läromedel eller extramaterial i Min samling i Skolon.

3) Innan du loggar in till Natur & Kultur via Skolon, behöver du se till att vara utloggad från Natur & Kultur (om du loggat in på annat sätt än via Skolon, t.ex. direktinloggning, Google, Microsoft). Tryck på dina initialer längst upp till höger på din startsida i NOKportalen och tryck Logga ut. Detta gäller även elever om de haft konton hos Natur & Kultur så informera dem också.

C. Licenser (digitala läromedel etc.)

1) Skolans Skolon-administratör tilldelar licenser till elever och lärare i Skolon. Det är alltså oftast bara den eller de på skolan som har rollen administratör i Skolon som kan tilldela skolans köpta licenser.

2) Licenser som finns på skolan i Skolon syns och kan användas först efter att de har tilldelats av skolans Skolon-administratör.

3) Skolans befintliga licenser hos Natur & Kultur flyttas över till Skolon när skolan kopplas till Skolon. Ostartade licenser startas direkt när de flyttas till Skolon. Befintliga licenser behöver tilldelas på nytt i Skolon av skolans Skolon-administratör innan de syns och kan användas av lärare och elever.

4) Köp av licenser kan ske på olika sätt, direkt via Skolon om skolan satt upp detta, eller via andra återförsäljare. Här ser du hur du lägger till licenserna på skolan i Skolon om du köpt via återförsäljare. Köper skolan via Skolon läggs licenserna oftast direkt på skolan i Skolon.

D. Kostnadsfritt extramaterial och testlicenser

1) Natur & Kulturs kostnadsfria extramaterial hittar du via Biblioteket i Skolon som gratisverktyg (sök på Extramaterial). Dessa kan lärare tilldela till enskilda elever, grupper eller klasser. Dessa flyttas inte över när skolan kopplas till Skolon utan lärare behöver lägga till dessa på nytt i Skolon.

2) Du kan testa Natur & Kulturs digitala läromedel kostnadsfritt via Skolons Bibliotek. Testlicenser kan alla lärare lägga till själva, utan hjälp av Skolon-administratör. Testlicenserna gäller i 30 dagar och kan testas tillsammans med elever. På Skolons supportsidor finns instruktioner för hur du testar i Skolon.

E. Kurser hos Natur & Kultur

1) Det är genom kurser i NOKportalen som lärare kopplar ihop sig med sina elever inom ett ämne (kurser motsvarar oftast undervisningsgrupper). För att till exempel kunna följa upp elevernas arbete i läromedlet eller extramaterialet behöver läraren skapa en kurs för Digilär, Digital och Extramaterial i NOKportalen. I kursen lägger läraren till eleverna och läromedlet/extramaterialet.

2) För NOKflex Matematik skapas kurserna i NOKportalen automatiskt via Skolon-kopplingen eftersom man för detta läromedel redan i Skolon väljer vilka grupper som ska ha NOKflex. Tips! Tryck på Natur & Kultur-loggan i NOKflex för att komma till din startsida i NOKportalen om du vill komma åt kursadministration.

3) Skolans befintliga kurser töms på elever när vi kopplar skolan till Skolon eftersom vi vid flytten kopplar bort alla skolans elever. Själva kursen finns kvar och när eleverna fått licenser eller extramaterial tilldelade till sig i Skolon kan du gå in i dina kurser och lägga till eleverna igen.

F. Om du har frågor

1) Har du frågor om användarkonton, klasser, grupper eller licenstilldelning kontakta alltid skolans Skolon-administratör i första hand (skolans IT-ansvarig eller IKT-pedagog kan säkert hjälpa till om du inte vet vem som är Skolon-administratör på din skola).

2) Vid andra frågor eller eventuella problem är du varmt välkommen att kontakta oss på Natur & Kultur.