Lässtöd i Digilär och Digital – Lyssna på texten

• Att lyssna på en text samtidigt som du läser är bra för inlärningen. Många elever har lättare att hänga med när man kan få texten uppläst. Därför är uppläsning av text ett verkligt fokusområde där vi satsar extra mycket kraft och resurser. Det är också vår mest uppskattade och använda lässtödsfunktion.

I Digilär- och Digitalprodukter, samt vårt kostnadsfria extramaterial och lärarwebbar, kan du få all text i ett innehåll uppläst med talsyntes. Det gäller även i uppgifter, frågor, fördjupningar, ordförklaringar och bildtexter. Bildberättelser samt ett urval av våra kapitel finns dessutom med inläst röst/ILT.

Det senaste inom detta område är talsyntes med AI-röster som är betydligt bättre än tidigare talsyntes. Du kan testa och välja olika röster och dialekter i innehållet, under Anpassa, fliken Uppläsning. Nu kan du också välja barnröster på svenska. Vuxna röster finns på flera språk, bland annat engelska och moderna språk.

Gör så här för att lyssna

Du kan sätta igång uppläsningen när du är inne i materialet med text, ett kapitel till exempel, eller en uppgift (du kan lyssna på frågetexten i en uppgift). Gör på följande sätt:

1. Tryck på Lyssna längst upp till vänster.

2. Tryck på det textstycke eller den rubrik du vill starta uppläsningen vid. Uppläsningen fortsätter sedan tills texten är slut eller tills du stoppar den.
    3. Pausa uppläsningen genom att trycka på det textstycke där uppläsningen befinner sig. Starta igen genom att trycka på valfritt textstycke.
    4. Stäng av uppläsningen helt genom att trycka på Lyssna längst upp till vänster igen.

Styr med tangenterna

Du kan styra uppläsningen med tangentbordet. Gör så här:

• Shift och Mellanslag: Start och stopp
    • Shift och Pil upp: Förra stycket
    • Shift och Pil ned: Nästa stycke

Inläst tal eller talsyntes?

Talsyntes är en konstgjord röst som försöker efterlikna mänskligt tal.

Inläst tal finns till utvalda texter och har spelats in av en röstskådespelare. Detta gör vi som standard till språkläromedlens målspråkstexter samt till bildberättelser. Det finns även inläst tal till andra utvalda läromedels kapitel.

Inläsningstjänst (ILT) är förvalt om din kommun eller skola har avtal med dem  – du ser då ILT-loggan vid Lyssna uppe i menyn.

A. Talsyntes

En viktig fördel med talsyntes är att texten som läses upp markeras ord för ord. En annan fördel med talsyntesen är att det går att välja mellan flera olika röster och språk, till och med olika dialekter, och nu också mellan vuxen- och barnröst (barnröster endast på svenska).

Så här ser det ut när du valt talsyntes (du kan välja att markera ord och/eller meningar med färg under Anpassa, fliken Uppläsning):

Notera! Systemet väljer automatiskt ILT/inläst tal av röstskådespelare framför talsyntesen, om en text har inläst tal tillgängligt. Om du har behov av att få markering av varje ord så kan du ställa in Alltid talsyntes under Anpassa, fliken Uppläsning. Då väljer systemet alltid talsyntes, även om en text är inläst av röstskådespelare. Läs mer om hur du kan anpassa talsyntes och uppläsning i punkt C här nedan.

B. ILT eller inläst tal

Fördelen med inläst tal är att uppläsningen låter mer naturlig. En nackdel med inläst tal för personer med stora lässvårigheter är att systemet inte kan markera texten som läses upp ord för ord eftersom ljudfilerna är uppstyckade per textstycke.

Så här ser det ut när du har texten läst av ILT eller inläst tal av röstskådespelare (ett textstycke markeras och den blåa linjen under stycket visar hur långt uppläsningen kommit):

C. Anpassa – särskilda inställningar för uppläsningen

Under Anpassa, i fliken Uppläsning, kan du göra särskilda inställningar för uppläsningen. Du kan:

• Välja Alltid talsyntes – om du alltid vill lyssna på talsyntes till alla texter, även om texten också finns inläst med röstskådespelare/ILT.
    • Stänga av Textmedföljning – om du inte vill att systemet ska scrolla neråt i en text i takt med uppläsningen.
    • Ändra Rösthastighet för uppläsningen – det finns fyra steg, från långsam till snabb.
    • Välja Markering för talsyntes vid uppläsning – ord och meningar, enbart ord, enbart meningar eller ingen.
    • Ändra Röst för talsyntes – gäller alltså endast talsyntesröster. Du kan välja mellan flera olika röster och dialekter på olika språk, till och med barnröster (på svenska).