Hur fungerar integrationer mellan Natur & Kultur och LTI (itslearning och Canvas)?

 • Natur & Kultur har stöd för LTI-integration med itslearning och Canvas.

  Vid en integration skapas era användare automatiskt med konto hos Natur & Kultur när de trycker på en läromedelslänk i itslearning/Canvas. Ni behöver alltså bara sköta elevregister och inloggning i er plattform. Elevgrupper skapas utifrån era kurser. 

  Licenserna köper ni där ni handlar digitala licenser och sedan lägger ni till licenserna på skolan hos Natur & Kultur.

  Är din skola intresserad av en integration, kontakta först någon av våra kundansvariga.

  Hur fungerar integrationen?

  Lärare eller administratör skapar en app (Canvas) eller ett verktyg (itslearning) per läromedel och lägger in som en läromedelslänk i en kurs i Canvas/itslearning. När en lärare eller elev trycker på länken till Natur & Kulturs läromedel från en kurs i Canvas/itslearning händer följande:

  1. Användaren skapas hos Natur & Kultur och kommer direkt in i kursen (efter att ha godkänt vårt avtal vid första inloggningen). Lärare i Canvas/itslearning blir automatiskt lärare hos Natur & Kultur och elever blir elever på samma sätt. De behöver ha en e-postadress registrerad i itslearning/Canvas.
  2. Elever och lärare tilldelas automatiskt licens i läromedlet om det finns lediga licenser på skolan (i annat fall behöver licenser köpas och läggas till).
  3. Användaren läggs i rätt grupp hos Natur & Kultur baserat på kursen i Canvas/itslearning. Om kursen hos er heter ”Engelska A1” så skapas kursen automatiskt också på användarens konto hos Natur & Kultur och användaren läggs in i motsvarande kursgrupp.
  4. Tar du bort en lärare eller elev från kursen i Canvas/itslearning behöver du informera Natur & Kulturs kundsupport om du vill att personen också ska tas bort från kursgruppen hos oss. Det sker inte automatiskt.

  Hur lägger man in ett av Natur & Kulturs läromedel i en kurs?

  Lärare eller administratör skapar först en app (Canvas) eller ett verktyg (itslearning) per läromedel och lägger in som läromedelslänk i en kurs i Canvas/itslearning. Nedan hittar du instruktioner för hur du skapar dessa länkar (verktyg/appar) i itslearning respektive Canvas.

  Du hittar en färdig länk till respektive produkt som skolan har licenser till i Natur & Kulturs Administration, fliken Produkter, och kan använda den för att enklare skapa en app/ett verktyg i Canvas/itslearning. 

  itslearning

  1) Hämta en färdig länk hos Natur & Kulturs Administration/Produkter genom att först logga in på ditt konto hos Natur & Kultur.

  2) Sök fram produkten (t.ex. läromedel, kostnadsfritt extramaterial) och tryck på Lägg till i itslearning vid produkten. Du får upp en ny ruta och kan kopiera länken till produkten.

  Kopiera_itslearninglänk_administration.JPG

  3) Logga in i itslearning och gå till Kurser - Resurser - Lägg till - LTI-Verktyg. Välj fliken XML och klistra in länken du kopierade i länkfältet i itslearning (länken du kopierade innehåller din skolas skolenhetskod och ISBN-nummer till produkten du valt). Länkformatet är följande och länken kan också skapas manuellt genom att fylla i ISBN för produkten och skolans skolenhetskod i länken:

  https://konto.nok.se/metadata/lti/cartridge.xml?isbn=ISBN-nummer&school_unit_code=skolenhetskod

  Fyll i resten av formuläret i itslearning, inklusive Programnyckel och Delad hemlighet (skolan får dessa separat från Natur & Kultur).

  Välj även att öppna i nytt fönster.

  Canvas

  1) Hämta en färdig länk hos Natur & Kulturs Administration/Produkter genom att först logga in på ditt konto hos Natur & Kultur.

  2) Sök fram produkten (t.ex. läromedel, kostnadsfritt extramaterial) och tryck på Lägg till i canvas vid produkten. Du får upp en ny ruta och kan kopiera länken till produkten.

  Kopiera_Canvaslänk_administration.JPG

  3) Logga in i Canvas, och öppna din kurs som länken ska finnas i. Gå till Inställningar längst ned i menyn och välj fliken Appar. Tryck på Visa appkonfigurationer

  Appar_flik_Canvas.JPG

  App_plus_Canvas.JPG

  4) Tryck på knappen "+ App" för att lägga till ett av Natur & Kulturs läromedel och fyll i följande fält i formuläret:

  • Konfigurationstyp (1): Välj Efter URL
  • Namn (2): Digilär Engelska gy (skriv namnet på produkten du skapar applänken för)
  • Konsumentnyckel (3): Skolan får separat från Natur & Kultur
  • Delad hemlighet (4): Skolan får separat från Natur & Kultur
  • Konfigurera URL (5): Klistra in länken du kopierade från ditt konto hos Natur & Kultur
  • Tryck på Spara (6)

  Canvas_appform_ny.JPG

  Länkformatet som ska finnas i fältet Konfigurera URL (5) i formuläret är följande och länken kan också skapas manuellt genom att fylla i ISBN för produkten och skolans skolenhetskod i länken:

  https://konto.nok.se/metadata/lti/cartridge.xml?isbn=ISBN-nummer&school_unit_code=skolenhetskod

  5) I din kurs i Canvas lägger du in och publicerar applänken i Uppgifter eller Moduler som ett Externt verktyg för att den ska bli synlig för alla i kursen. Kom ihåg att bocka i Öppna det här verktyget i en ny flik.

  Uppgift_applänk_Canvas.JPG

  Du hittar ISBN-nummer för våra läromedel på vår hemsida vid respektive läromedel på produktsidorna om du inte kan kopiera länken i steg 1 och 2 utan behöver manuellt skapa länken till formuläret.

 • Fick du svar på din fråga?